Sektörel Haberler

Kazaki̇stan 3.Ülke Geçi̇ş Belgeleri̇ Hakkında Bi̇lgi̇lendi̇rme

Bakanlığımızdan alınan bilgilendirmede şu hususlar bildirilmektedir.

Ülkemiz ile Kazakistan arasında son olarak 9 Mayıs 2022 tarihlerinde Ankara’da yapılan Kara Ulaştırması Karma Komisyon (KUKK) Toplantısı sonunda imzalanan Protokol ile taşımacılarımızca kullanılmak üzere 2.000 adet 3.ülke geçiş belgesi temin edilmiştir.

Söz konusu geçiş belgelerinin tükenmiş olması nedeniyle Kazakistan tarafı ile yapılan görüşmeler neticesinde, 1.000 adet ilave geçiş belgesi temininde mutabakat sağlanmış olup fiziksel olarak yeni geçiş belgesi basımı ve ülkemize gönderilme sürecinin zaman alabileceği dikkate alınarak, sene başında temin edilen 281001-282000 seri numarası aralığındaki mevcut 1.000 adet transit geçiş belgesinin 3.ülke taşımalarında kullanılması hususunda mutabakata varılmıştır.

Kazakistan tarafı konuya ilişkin ilgili kontrol makamlarına bilgilendirme yapacağından anılan belgeler 10.09.2024 tarihinden itibaren Kazakistan’da kullanılabilecektir.

Söz konusu seri numarası aralığındaki Kazakistan transit geçiş belgelerinin sene başında temin edilen Kazakistan 3.ülke geçiş belgelerinde olduğu gibi ülkemizi transit geçilerek yapılacak taşımalar ile ülkemizden millileşmemiş yüklerin taşımasını yapacak taşıtlara 05.09.2024 tarihinden itibaren tahsis edilecektir.